De beste reisperiodes om naar Nepal te reizen

Nepal kan door het hele jaar door bezocht worden afhankelijk van het reisdoel, de beste reisperiode is echter van september t/m mei.

De maanden oktober en november gelden als hoogseizoen. De moesson is verdwenen, het weer is helder en het zicht op de bergtoppen is optimaal. Deze periode is ook zeer geschikt om een trektocht in de bergen te maken. In de vlakke Terai kan het nog heet en vochtig zijn met temperaturen oplopend tot 35 graden. Er heerst in het zuiden een (sub) tropisch klimaat.  

Ook maanden december en januari zijn goed voor een bezoek naar Nepal. Het weer is nog steeds helder, maar 's nachts kan het flink koud worden. Door sneeuwval zijn veel passen gesloten en is een trektocht op grotere hoogte vrijwel onmogelijk. In de Terai zijn de winters zacht en droog met een temperatuur van ongeveer 10 tot 15 graden

Het voorjaar 'van februari t/m april' is een van de mooiste periodes om naar Nepal te reizen. Na half maart zorgt de toenemende warmte voor een stoffige atmosfeer, waardoor het zicht op de bergen kan verminderen. In deze periode bloeien in de bossen aan de bergen de rododendron. Met de besneeuwde bergtoppen op de achtergrond vormen ze een beeld van ongekende schoonheid.

In mei wordt het warm. De bergpassen zijn nu echter begaanbaar. Deze maand is uitermate geschikt voor expedities hoog in de bergen.

De moessonperiode van juni t/m september geldt als een minder goede tijd vanwege de regenbuien en hoge temperaturen. De wegen zijn vaak onbegaanbaar door landverschuivingen. De hevige regenval heeft de paden in de bergen in gladde pistes veranderd, waardoor de meeste trektochten niet door kunnen gaan. In de Terai is het nu onaangenaam weer: heet, vochtig en benauwd. Afhankelijk van het doel van de reis behoort een bezoek aan Nepal in deze periode nog altijd  tot de mogelijkheid.