Experiences of volunteers in Nepal
NDA bemiddelt sinds 2003 bij vrijwilligerswerk in Nepal. Dit geschiedt op individuele basis, er wordt geen vrijwilligerswerk in groepsverband aangeboden. Bij de bemiddeling is de vrijwilliger het uitgangspunt en wordt er allereerst gekeken of de persoon geschikt is om voor langere tijd in Nepal te wonen en werken. Factoren die hier een rol bij spelen zijn iemands achtergrond en ervaring, talenkennis en zeer belangrijk de persoonlijke instelling van de vrijwilliger. Als zowel NDA als de vrijwilliger met elkaar in zee willen gaan, wordt er gekeken of NDA via haar netwerk een geschikte werkplek kan vinden die aansluit bij de wensen/ voorkeuren en capaciteiten van de vrijwilliger. Er zijn verschillende mogelijkheden in sectoren als onderwijs, professionalisering ngo's, straatkinderenopvang en educatie in de breedste zin van het woord.
De afgelopen jaren zijn er tientallen vrijwilligers via NDA naar Nepal gegaan met elk hun eigen unieke ervaring. Wat hebben zij zoal gedaan? Enkele voorbeelden: Engelse les geven op een basisschool, folder en website ontwerpen voor een lokale NGO, computerlessen verzorgen voor kansarme studenten, kunst en creativiteit doceren, communicatie en managementvaardigheden training geven aan NGO, het maken van het lesmateriaal voor de secretaresseopleiding, werken in een opvangtehuis voor straatkinderen, onderzoek doen naar de mensenrechtensituatie, betrokkenheid bij het opzetten van een specifiek project.
Lees hier enkele korte verslagen over werken met straatkinderen (Arjan en Tamara), lesgeven in het Engels (Dirkje) en onderzoek doen naar mensenrechten (Marie-Christine).
De stap nemen om vrijwilligerswerk te gaan doen in een ontwikkelingsland neem je niet zomaar. Om een goede indruk te krijgen van wat vrijwilligerswerk in Nepal precies inhoudt en met welke culturele verschillen je in aanraking komt, raden wij het boek Dwars door Nepal aan waarin oud-vrijwilligers in geuren en kleuren over hun opgedane ervaringen vertellen (zie webshop).